Australien

Jag tänkte forska lite om hur valet och röstningen går till i Australien.


Australiens Flagga       Australiens Karta



Australien är en kontinent som ligger ute i oceanen. Australien har en fin natur med många djur och växter.

Men eftersom detta är en blogg om röstningar och val och sånt så ska jag inte skriva om natur i Australien, jag ska skriva lite om hur man röstar där.

Både kvinnor och män över 18 år får rösta i den Australiens val. Man röstar till parlaments valet, man röstar alltså fram en premiärminister.

 

 

Det är valdag i Australien

Det 21 augusti var det val dag i Australien. Australiens människor var tvungna att vara med och rösta, om man inte röstar så måste dom betala.

 

 

Röstningen i Australien

I Australien har dom ett kompliserat valsystem, dom som ska rösta måste rangordna sina kandidater. Om dom inte rangordnar så blir deras röst ogiltig. Rangordningen går till så att dom sätter en etta i den som man helst vill se i parlamentet, och dom sätter en tvåa i den man vill se i paralmentet om INTE sin etta väljs. Man försätter så ända till det är slut på kandidater.

Men den som ska räkna rösterna får mera jobb. Den kandidat som har fått minst åker bort, så den är inte med längre. Om den som har fått minst röster ligger etta på några valsedlar så tar man dom rösterna och lägger på dom på den som ligger som nummer två på deras valsedlar. Så håller det på enda tills att alla är rangordnade i ordning.



http://www.magma.fi/linda-kaseva/ovisst-val-i-australien


Kommentarer
Postat av: Amanda

Väldigt komplicerat valsystem ... :/ Jag är glad att vi inte har så haha :)

2010-09-16 @ 13:29:41
URL: http://amandavalet.blogg.se/
Postat av: Rosanna

Bra skrivet!<3

2010-09-16 @ 18:15:14
URL: http://rosannasrost.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0