Hur man röstar

Nu ska jag skriva lite om hur man röstar.

 

Man får rösta för första gången när man är 18 år.

För att man ska kunna rösta så måste man ha ett röst kort, och det får man hemskickat i brevlådan. När du ska rösta så måste du ha ID-handling.

När du ska rösta så finns det olika färger på dom olika valsedlarna, det finns gul, blå, vit. Dom gula valsedlarna är val till riksdagen, dom blåa valsedlarna är val till landstinget och dom vita är val för kommunfullmäktige.

Man får tre olika kuvert, ett för varje val om man inte för rösta i riksdagen så får man bara ett blått och ett vitt valkort.

Man kan även personrösta och det gör man genom att markera på valsedeln vilken kandidat du vill ska bli vald. Det finns även valsedlar där det inte står något partinamn eller  kandidatnamn, på dom valsedlarna kan man själv skriva det parti man vill rösta på.

När du har valt vilka du ska rösta på så lägger du dina valsedlar i var sitt kuvert, kuverten lämnar du till en röstmottagare.

Om det ligger fler än en röst i valkuvertet så blir din röst ogiltig, eller om kuvertet är tomt. Din röst är även ogiltig om din valsedel saknar partibeteckning, eller om din valsedel har mer än en partibeteckning.


Kommentarer
Postat av: Amanda

bra skrivet :)

2010-09-08 @ 11:27:59
URL: http://amandavalet.blogg.se.blogg.se/
Postat av: Jasmin

Bra skrivet.. Fin bligg också:)

2010-09-12 @ 10:43:40
URL: http://jasminhussain.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0