Riksdagen

Riksdagen är vårt främsta demokratiska styrelse, det är där som landets åsikter tas fram.

Det sitter 47% kvinnor i riksdagen och 53% män.

Det är riksdagen som bestämmer en regering. Regeringen kan aldrig ’‘köra’’ över riksdagen, för alla förslag som regeringen har måste gå igenom riksdagen. Det är riksdagen som bestämmer om det bli så eller inte. Ett förslag som kommer från regeringen kallas får proposition.

 

Vilka går till riksdagen

Får att man ska komma till riksdagen så måste man få mer än 4% av Sveriges röster, det är alltså vi som väljer vem som ska komma med. Med det finns bara 349 platser. Dom platserna fördelas till vilka som hade mest röster.

Om man inte får mer än 4% röster så kommer man inte in i riksdagen.

 

Vad är riksdagen?

Demokrati betyder folkstyre och det betyder att vi människor som bor i Sverige får vara med och rösta på den som vi vill ska styra vårat land. vart fjärde år väljer svenska folket ut 349 personer som ska förträda dom i riksdagen. Det kan aldrig vara en jämt grupp för då är det risk att det blir exakt jämt när man röstar.


Styr

Det arbete som är i riksdagen styrs av talmannen. När en ledamot har blivit vald till talman måste den personen hålla sig politiskt neutral.

Det finns även tre andra talmän, men dom kallas för vice talmän. Det är talmannen som föreslår statsminister efter ett val.


Vad gör riksdagen?

Lagar

Riksdagens viktigaste uppgift är att besluta om lagar. Det är dom som ger förslag till nya lagar eller om dom ska göra en ändring i någon lag som redan finns. För att ändringen eller en ny lag ska bli till så måste en majoritet av ledamöterna i riksdagen rösta för det. Om det bli så att det blir en ny lag så ger riksdagen sitt beslut till regeringen. Regeringen ser i sin tur till att det blir som riksdagen beslutade.

Utser statsminister

’‘Parlamentarism’’ är att riksdagen väljer ut en person som kan bli en bra statsminister. Den personen får då blida en regering. Sverige har haft ’‘parlamentarism’’ länge, den kom år 1917. Men det skrevs in i Sveriges  grundlag 1974.

EU

Det är faktiskt inte bara riksdagen i Sverige som ska bestämma om Sveriges lagar.  Eftersom att Sverige är med i EU ,Europeiska Unionen, så är också EU:s institutioner. Men det är inte riksdagen som sitter i EU, det är regeringen som sitter i EU för Sverige.

Arbetet som riksdagen och regeringen gör med EU- frågorna sköts om på olika sätt i olika kammare, det finns utskott och så finns det EU- nämnd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0